BuzziSpace

BuzziSpace

BuzziCube, BuzziSpace
Het kan verkeren in het leven. Steve Symons studeerde economie in Antwerpen. Na zijn studie werkte hij even voor MasterFoods, maar Steve was altijd al gefascineerd door interieurvormgeving. Hij zat op kot bij architectuurstudenten en hielp hen onder meer bij het maken van maquettes. In 1995 richtte hij zijn eigen bedrijf op: TecnoSpace. Dat bedrijf richtte zich aanvankelijk op projectmanagement voor bedrijven die verhuisden, maar al snel evolueerden de activiteiten naar het plaatsen van wandsystemen. De TecnoSpace Space Dividers zijn flexibele systeemwanden die gemakkelijk te (her-)monteren en te verplaatsen zijn, en die rekening houden met zowel stijl, functionaliteit als akoestiek. Samen met het dochterbedrijf Debaere, dat gipsplaten en akoestische plafonds plaatst, kunnen zij elke opdracht voor kantoorinrichting aan.

Henry van de Velde Award voor Bedrijf 2011

Editie 2011

Tekst door Christian Oosterlinck

Toen TecnoSpace enkele jaren geleden de opdracht kreeg de kantoren van beursorganisator Artexis in te richten, kregen zij op hun beurt de vraag om eens aan een van hun beurzen deel te nemen. Voor wat, hoort wat. Nu zijn de interieurbeurzen van Artexis vooral publieksgericht, terwijl TecnoSpace toen niet echt een product had voor de particuliere markt. In de rand van Cocoon in Brussel vond iets later Design Brussels plaats, en dit leek wel een ideaal lanceermoment. Sas Adriaenssens kreeg in mei de opdracht om een product te ontwerpen met een geluiddempend vilt uit gerecycleerd materiaal. In november werden de eerste resultaten gepresenteerd onder de naam TecnoCoustics. Tot hun eigen verbazing sleepten ze er de Design Brussels Award mee in de wacht, en leerden Design Vlaanderen kennen. Johan Valcke stelde Steve voor om deel te nemen aan de groepsstand tijdens de meubelbeurs in Milaan in 2008.

BuzziBlind Alain Gilles space divider, 2011
BuzziBlind Alain Gilles space divider, 2011

In Milaan presenteerden ze vier producten: BuzziZone, BuzziBoard, BuzziLight en BuzziScreen, alle gemaakt uit het ecovilt BuzziFelt, een 100% uit petflessen gerecycleerd materiaal. BuzziSpace werd overweldigd door de vele reacties uit binnen- en buitenland. In 2009 huurden ze een eigen ruimte in de Zona Tortona in Milaan, vlak tegenover de Vlaamse groepsstand. Het gamma werd al snel uitgebreid, telkens vanuit dezelfde filosofie, met een klemtoon op ecologie, flexibiliteit en akoestiek. Ze vielen weer in de prijzen: een L’Esprit Marie-Claire Maison Award op Maison&Objet en een Design at Work Award op Interieur 08. In 2009 kregen ze bovendien een eerste Henry van de Velde Label en in 2010 een OVAM Ecodesign Award PRO.

BuzziSkin Sas Adriaenssens geluidsabsorberende wandbekleding 2009
BuzziSkin Sas Adriaenssens geluidsabsorberende wandbekleding 2009

Niet alleen het materiaal is ecologisch. Het cradle-to-cradle-principe wordt ook in de productie zoveel mogelijk toegepast. Naast het BuzziFelt werd ook het BuzziFabric ontwikkeld, een stof voor zitelementen uit 70% gerecycleerde wol, 25% gerecycleerd polyacryl en 5% gerecycleerde stoffenresten. Dit materiaal laat ook toe in kleinere oplagen te werken en is beschikbaar in meerdere kleuren, ondertussen een twintigtal.

Voor zijn producten stelt BuzziSpace hoge akoestische eisen. In de huidige landschapskantoren is het belangrijk dat geluid goed geabsorbeerd wordt, zowel door het materiaal zelf als door de vormgeving. Voor alle producten wordt een resonantietijd aangegeven. Voor de BuzziSpace wordt gemikt op een optimale geluidsabsorptie in het bereik van de spraak. In de BuzziBooth kan je zelfs in de luidruchtigste ruimte even alleen zijn. Met BuzziSkin is een vilten behangpapier op de markt, beschikbaar in rollen van 10 meter.

BuzziPlants Design by Anthony Duffeleer
BuzziPlants Design by Anthony Duffeleer

Waar de eerste generatie producten uit vlak vilt gemaakt zijn, is sinds enige tijd een tweede generatie in 3D-vilt op de markt. Men had in Nederland een stoffeerderij voor caravans leren kennen die niet echt mee was met de laatste trends in de sector, maar wél over een innovatieve 3D-technologie beschikte. Door deze techniek, waarvoor bovendien geen matrijzen meer nodig zijn, is het mogelijk kleine series of unieke stukken te maken. Intussen heeft men het Nederlandse bedrijf overgenomen en produceert men er niet alleen zijn eigen stoffen, maar ook voor Kvadrat, MDF Italia en B&B Italia.

Sas Adriaenssens stond vanaf het prille begin in voor de ontwerpen, maar nu werkt BuzziSpace ook samen met designers zoals Alain Gilles en Anthony Duffeleer. Projecten met internationale grote namen zoals Alfredo Häberli en Roger Webb zitten in de pipeline, en op Orgatec 2012 wil men een revolutionair ontwerp van ontwerpers Couvreur-Devos lanceren.

BuzziSkin Tile 3D Design by Sas Adriaenssens
BuzziSkin Tile 3D Design by Sas Adriaenssens

Het jongste jaar vergrootte BuzziSpace zijn omzet met een factor 10. Vooral de office-markt wordt bespeeld. Architecten leren hun producten en de mogelijkheden ervan beter kennen. De home-markt is moeilijker te bereiken, want ook wat traditioneler en veel meer bepaald door heersende prijzen. Ze werken daarom samen met verschillende fabrikanten van kantoormateriaal. Men probeert ook naar prijszetting iets goedkoper te zijn dan de internationale hoofdrolspelers. Negentig percent van de omzet wordt dan ook gerealiseerd door export. De grootste klant zit in Australië, maar ook Frankrijk loopt heel goed, terwijl Duitsland dan weer iets conservatiever is. Er zijn nieuwe klanten in Indië en Italië. In januari opent BuzziSpace een eigen showroom in Clerkenwell, de Londense designwijk. In november stonden ze in de Verenigde Staten op Boutique Design New York en mochten ze er een lounge aankleden. In juni 2012 zullen ze voor het eerst met een eigen showroom vertegenwoordigd zijn op NeoCon in Chicago. Gezien de enorme groeimogelijkheden wordt nu ook op Azië gemikt.

BuzziLight Design by Sas Adriaenssens
BuzziLight Design by Sas Adriaenssens

Wat heeft Steve Symons geleerd in de designwereld? “Nooit blind afgaan op wat anderen zeggen!”. Vele successen worden rondgebazuind, maar het zijn de uiteindelijke verkoopresultaten die tellen. Daarvoor wordt dagelijks de internationale markt bewerkt. BuzziSpace stelt zich dan ook voor op beurzen over de hele wereld, niet alleen op de gevestigde waarden, maar ook op nieuwe beurzen als Qubique in Berlijn. Dat BuzziSpace zijn succes uitbouwde op minder dan 5 jaar is dan ook geen mirakel, maar het resultaat van hard werk!