Wie?

Henry Clemens van de Velde (Antwerpen, 3 april 1863 – Zürich, 15 oktober 1957) was een Belgische kunstschilder, ontwerper, vormgever en architect. Hij is actief in zeer verschillende disciplines.

Hij start als kunstschilder en treedt in 1889 toe tot Les Vingts. Vanaf 1892 legt hij zich toe op de toegepaste kunsten (edelsmeedkunst, porselein en bestekken, modeontwerpen, tapijt- en stoffendesign) en ook op architectuur, met onder meer de bouw van zijn eigen woning in Ukkel, huis Bloemenwerf. In zijn huis vormen de inrichting en het design een organisch geheel. In 1895 ontwierp hij interieurs en meubels voor de invloedrijke kunsthandel "L' Art Nouveau", van de galerijhouder Samuel Bing in Parijs.

In 1899 verhuist hij naar Duitsland. Hij ontwerpt ondermeer het Museum Folkwang in Hagen en het Nietzschehuis in Weimar. Samen met Harry Kessler richt hij de Kunstgewerbeschule[2] en de academie in Weimar op, de voorloper van het Bauhaus. 

Tijdens de Eerste Wereldoorlog verblijft hij in Zwitserland en in Nederland. Hij ontwerpt er het Kröller-Müller Museum in Otterlo. In 1925 wordt hij benoemd in het Hoger Instituut voor Kunstgeschiedenis en Oudheidkunde van de Rijksuniversiteit Gent, waar hij bouwkunst en toegepaste kunsten doceert. In 1933 krijgt hij de opdracht om de universiteitsbibliotheek (de Boekentoren) te ontwerpen. Hij ontwerpt ook treinstellen voor de NMBS, serviesgoed, zilvergoed, meubilair,...