Jo De Baerdemaeker krijgt de eerste eretitel 'Nieuwe Vlaamse Meester in de Kunst'

Jo De Baerdemaeker krijgt eerste eretitel 'Nieuwe Vlaamse Meester in de Kunst'. Foto: Michael de Lausnay

Eerste Eretitel ‘Nieuwe Vlaamse Meester in de Kunst’ voor letterontwerper Jo De Baerdemaeker. Uitreiking door Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz op de Henry van de Velde Awards in Bozar, 19 januari 2017.
___

De eretitel ‘Nieuwe Vlaamse Meesters’ is de hoogste erkenning voor internationaal befaamd Meesterlijk Vakmanschap uit Vlaanderen. De eretitels worden toegekend in 10 categorieën (kunst, wetenschap, culinair, sport, ...) aan hij of zij die ‘het Meesterschap’ bereikt heeft.

De eerste eretitel ‘Nieuwe Vlaamse Meesters’ in de categorie’ Kunst’ gaat naar Dr. Jo De Baerdemaeker, zelfstandig letterontwerper, producent-ontwikkelaar van digitale lettertypes, en post-doctoraal onderzoeker.

Hij heeft een diploma MA in Typeface Design, en behaalde een doctoraat aan de University of Reading. Hij specialiseert in het ontwerpen, onderzoeken, en schrijven over het ontwikkelen van fonts voor complexe schrijfsystemen uit de wereld (meer bepaald voor het Tibetaans, Lantsa, Mongools en Javaans), en over meertalige typografie.

In 2012 richtte hij Studio Type op in Antwerpen, en werkt samen met internationale type foundries, software bedrijven, en (inter)nationale design studio's, zoals: Tiro Typeworks, Microsoft, Monotype, Google, New York Times, Dalton Maag, WIELS, Nottingham Contemporary, Sara De Bondt, Stad Antwerpen, Karel de Grote Hogeschool, Branding Today, Museum Plantin-Moretus, en The University of Reading, en de Vlaamse Overheid (Flanders Art lettertype).

Hij is verkozen bestuurslid van de ATypI Board of Directors, & ATypI country delegate voor Belgium, doceert momenteel aan het Plantin Instituut voor Typografie (Antwerpen), European Lettering Institute (Brugge), en LUCA School of Arts (campus Sint-Lukas Brussel), en is gastdocent aan verschillende internationale kunstopleidingen & universiteiten.

Jo De Baerdemaeker spreekt regelmatig op internationale congressen over typografie & letterontwerp, consulteert bedrijven, en geeft internationale letterontwerp workshops. Hij was de externe examinator voor het TypeMedia 2014 departement aan de KABK in Den Haag.

De eerste eretitel ‘Nieuwe Vlaamse Meesters in de Wetenschap’ werd eind 2016 uitgereikt door Minister-President van Vlaanderen Geert Bourgeois aan Prof. Dr. Ir. Koenraad Debackere, afgevaardigd bestuurder van KU Leuven Research & Development. KU Leuven Research & Development is de Europese nummer één in technologietransfer en gaat in deze categorie de universiteiten van Oxford & Cambridge vooraf.

De eretitel ‘Nieuwe Vlaamse Meesters’ is een initiatief van Flanders Trust.
Flanders Trust is een private organisatie met als doel het uniek verhaal van “Meesterlijk Vakmanschap uit Vlaanderen, door de eeuwen heen” tot leven te brengen voor een breed publiek. Flanders Trust wil dit in eerste instantie realiseren door de uitreiking van eretitels, genaamd ‘Nieuwe Vlaamse Meesters'.

Meer info: www.flanderstrust.world