Dit is de jury!

De jury van de Henry van de Velde Awards 2016

Benieuwd naar de experts die de nominaties en winnaars zullen kiezen voor de Henry van de Velde Awards 2016? 

 

Een kort overzicht. 

 

Eveline Borgermans, coördinator van ikinnoveer

Innovatie is 'mijn ding' ... ik probeer de Vlaamse KMO'er een stapje meer te doen zetten naar een future-proof innovatief bedrijf door het samenstellen en geven van innovatieopleidingen (o.a. in opdracht van Syntra Vlaanderen). Ik geloof bovendien in de toekomst van webinars als één van de methodes om efficiënter te leren en te informeren en zet me ten volle in om ikinnoveer (een project van FlandersDC en de Innovatiecentra) hierin een voortrekkersrol te laten spelen.
 Als productdesigner blijven ‘ontwerp’ en ‘ontwerpmethodiek’ een rode draad in mijn leven en werk.

 

Laure Capitani, coördinator Wallonie-Bruxelles Design Mode

Sinds 2007 wijdt Laure Capitani zich als coördinator van WBDM aan de internationale promotie en export van design en mode uit België. Door haar vorming tot Business Engineer hecht ze bijzonder veel belang aan alles wat met ondernemerschap te maken heeft in deze beide creatieve sectoren.

 

Leen Creve, freelance journaliste

Leen Creve is Master in Politieke en Sociale Wetenschappen, optie Communicatiewetenschappen (Universiteit Gent) en behaalde een postgraduaat diploma in de Journalistiek aan de Erasmus Hogeschool Brussel. Sinds 2004 was ze aan de slag op de redactie van het wekelijkse lifestylemagazine Knack Weekend. Ze specialiseerde er zich in internationaal nieuws op het vlak van architectuur, design en wonen. In november 2013 verliet ze de redactie om zich als freelancer te vestigen in Antwerpen. Nu schrijft ze voor verschillende Belgische en internationale magazines zoals Knack Weekend, Nest, Feeling Wonen, Eigen Huis & Interieur, Ché en Modern Magazine.

 

Stijn Debaillie, coördinator Designregio Kortrijk

Stijn Debaillie genoot een opleiding Master in de Toegepaste Economische Wetenschappen aan de Gentse Universiteit. Daarna volgde hij de Master Product Innovation & Entrepreneurship aan de Antwerp Management School. Na een korte werkervaring bij Bekaert, was hij ruim 4 jaar actief als subsidieadviseur bij CREAX en MINT Europe. Stijn versterkt sinds 2012 met een gedreven hands-on spirit het team van Designregio Kortrijk in het verder uitbouwen van de organisatie. 

 

Kitty de Jong, business Consultant bij de Beroepsvereniging voor Nederlandse Ontwerpers (BNO)

Na haar studies Nederlandse taal en letterkunde aan de Leiden Universiteit werd Kitty voorgesteld aan de bekende Nederlandse ontwerper Gert Dumbar. Deze ontmoeting legde de kiem voor haar grenzeloze fascinatie voor het design en de ontwerpers. De eerste 20 jaar van haar professioneel leven werkte Kitty als zakelijk directeur van Studio Dumbar nauw samen met de partners Gert Dumbar en Michel de Boer. Kort na de eeuwwisseling was het tijd voor nieuwe uitdagingen: Kitty startte haar eigen onderneming als communicatieadviseur en werkte voor verschillende regionale en lokale besturen mee aan design- en ICT-projecten. In 2005 vervoegde ze de Beroepsvereniging voor Nederlandse Ontwerpers Dutch en werd commercial & business consultant voor de leden.
In 2012 werd ze verkozen tot board member in BEDA (Bureau of the European Design Authority) dat de meeste Europese designverenigingen en Councils verenigt. Zij wordt gewaardeerd voor haar grondige kennis van de competenties van designers en de mogelijkheden van design.

 

Bernadette De Loose, stafmedewerker Design museum Gent

Bernadette De Loose behaalde een pedagogisch diploma en een diploma Bestuurswetenschappen. Zij volgde als vrije studente aan UG de opleiding Kunstwetenschappen (o.a. architectuur, monumentenzorg, plastische kunsten).
Sinds 1984 is zij werkzaam in Design museum Gent en tot oktober 2013 was zij actief betrokken bij de realisatie van talrijke tentoonstellingen over design en toegepaste kunsten. Zij startte er in 1986 de publiekswerking op en gaf ‘designeducatie’ een gezicht.
Gedurende 8 jaar trad Bernadette op als lid van de Beoordelingscommissie Architectuur en Vormgeving (Vlaamse Gemeenschap) en op haar expertise wordt geregeld beroep gedaan tijdens diverse jureringen. 
Bernadette focust zich voornamelijk op de 20ste-eeuwse en hedendaagse vormgeving.

 

Klara De Smedt, manager Designcenter De Winkelhaak (Antwerpen)

Na het behalen van een master Productontwikkeling te Antwerpen ging ze aan de slag als zelfstandig ontwerper voor (inter)nationale opdrachtgevers uit voornamelijk de horeca- en retail sector. In 1997 organiseerde ze voor Design Vlaanderen de tentoonstellingen "50 jaar grafische vormgeving - In koeien van letters" en aansluitend de "2de Triënnale voor Vormgeving - Op mensenmaat" in het Design museum Gent.
In 1999 werd zij door NOA nv aangeworven voor het uitdenken, bouwen en besturen van het Designcenter De Winkelhaak.
Klara staat in voor het inhoudelijk en financieel bestuur, hierin ondersteund door een krachtige raad van bestuur onder voorzitterschap van Christian Leysen.
Ontwerpers kunnen steeds bij haar terecht voor ondersteuning en advies op vlak van ondernemerschap, contacten en promotie. Daarnaast kunnen ook derden beroep doen op haar expertise op vlak van incubatiecentra en geeft zij regelmatig lezingen in binnen- en buitenland.
Sinds 2014 is Klara tevens één van de stuwende krachten achter Antwerp. Powered by Creatives, het regionaal platform dat mensen en middelen samenbrengt, de designsector optimale groeikansen biedt en kruisbestuiving met de traditionele sectoren stimuleert.

 

Evelyn Lafond, beleidsadviseur Ecodesign bij OVAM

Als productontwikkelaar van opleiding is Evelyn al jaren actief in het ecodesign beleid van de OVAM. De organisatie van de Award PRO, ecodesign- projecten in goede banen leiden en het lidmaatschap in het European Network of Ecodesign Centres (ENEC) zijn haar hoofdtaken binnen de ecodesign-werking. Haar passie voor kledingontwerp kan ze nu kwijt in het project Fashion Flows van Stadslab 2050. 

 

Giovanna Massoni, artistiek directeur RECIPROCITY, communicatiespecialiste en curator

Giovanna Massoni is sinds 2012 artistiek directeur van RECIPROCITY DESIGN.LIEGE, met focus op Social Design (voorheen Internationale Designbiënnale Luik).
In het verleden bouwde Giovanna een expertise op als communicatiestrategist en sinds 2005 wordt zij geregeld gevraagd als commissaris van tentoonstellingen rond het Belgisch hedendaags design (bezign, les belges, Belgium is Design), commissaris bij de Biennale internationale de Design in Saint-Etienne, consulente (voor onder meer Addict Creative Lab, DesignSingapore Council, UNEP, EESC) en journaliste.

 

Kurt Vanbelleghem, curator / publisher contemporary art & design

Kurt Vanbelleghem werkt als onafhankelijke curator en uitgever binnen het domein van de hedendaagse kunst en het hedendaagse design. Hij focust zich voornamelijk op het tot stand brengen van een synergie tussen beide disciplines waarbij de relevantie voor de maatschappij centraal staat. Sinds 2010 is hij ook als curator verbonden aan Sint Lucas Antwerpen waar hij extracurriculumprojecten voor studenten en alumni coördineert.

 

Ellen Vandenbulcke, projectcoördinator Handmade in Brugge

Ellen werkt voor Handmade in Brugge (tapis plein vzw) waar ze ambachten verbindt met design, toerisme, creatieve economie en stedelijkheid. Handmade in Brugge promoot het ambachtelijke maken en zet makers aan tot experiment en co-creatie. Ze schreef het boek Een toekomst voor ambachten dat inspireert en vernieuwing stimuleert binnen ambachtelijk design.
Ellen Vandenbulcke studeerde Kunstwetenschappen met specialisatie Architectuur en Monumentenzorg. Ze werkte voordien bij RASA vzw waar ze kinderen en jongeren liet proeven van hedendaagse kunst.

 

SOPHIE LAUWERS, Head of Exhibitions bij BOZAR

 

Heleen Van Loon, coördinator van Cultuurplatform Design

Heleen Van Loon is coördinator van Cultuurplatform Design, een netwerkorganisatie die beloftevolle designers en design in Limburg ondersteunt en promoot. Zo organiseert ze jaarlijks Toegepast, een intensief begeleidingstraject met creatieopdracht voor beloftevol en pas afgestudeerd ontwerptalent wat resulteert in een expo in Z33.

 

Saskia Westerduin, creatief directeur van Ministry of Makers (MoM)

Saskia Westerduin kan bogen op een jarenlange ervaring in de wereld van communicatie, marketing en design. Zij begint haar carrière als art director en werkt later als creative director in verschillende toonaangevende reclameagentschappen. In 1998 start ze haar eigen communicatiebureau ‘de VormNatie’ op. Ze ontwerpt, staat in voor het creatief beleid en legt zich ook steeds vaker toe op onderzoek en advies. Haar holistische kijk op vormgeving kan perfect geïntegreerd worden in de visie van de bedrijven. 
Daarom richt ze in 2007 SW•ad op en vestigt zich daarmee definitief als strategisch designmanager én designer. 
Voor Saskia maakt designthinking deel uit van de innovatieprocessen die ze op gang brengt. Ze helpt bedrijven en organisaties met het creëren van een meerwaarde door een gefundeerde communicatiestrategie te ontwikkelen en design(processen) op te zetten en te implementeren. 
Saskia is sedert 2009 ook verbonden aan KASK/School of Arts Hogeschool Gent. Ze geeft er o.a. een masterseminarie over het vormgeven van communicatie en initieert en begeleidt er verschillende projecten. 
Sedert 2013 is Saskia Westerduin creatief directeur van Ministry of Makers (MoM), een platform dat creatief en innovatief ondernemen in Gent en Oost-Vlaanderen wil uitdragen en faciliteren. MoM realiseert dit door inzicht en bewustwording te bewerkstellingen in verschillende aspecten van het ‘creatief en innovatief ondernemen’ met ‘design-denken’ als mindset.