Demetra

Draagbaar meettoestel voor dermatologen

Winnaar

Naam bureau
Verhaert
Naam ontwerper(s)
Verhaert - Barco
Naam bedrijf
Barco
Afmetingen
/
Materiaal
gemengd
Techniek
gemengd
Uitvoering
Industrieel

Toelichting

Business Innovation Award 2020

Barco Demetra is een doorbraak in de wereld van de dermatologie. Als digitale dermatoscoop is Demetra uniek in zijn soort. Het combineert het beste van analoge en digitale beeldvorming in een flexibel, draadloos handheld-apparaat. Met slechts één toestel kunnen dermatologen elk type foto maken, van dermatoscopische tot klinische close-up en overzichtsfoto's. Bovendien is Demetra veel meer dan een dermatoscoop. De oplossing is een volledig “skin imaging platform”, waarbij de foto’s van de huid met het toestel worden gecapteerd, automatisch in het patiëntendossier in de cloud worden opgeslagen, en via een webapplicatie kunnen worden bekeken en geëvalueerd. Dit maakt het analyseren, opvolgen en vergelijken van beelden van de huid vlotter en slimmer.

Demetra is een nieuwe waardepropositie in een voor Barco nieuwe markt, maar is wel ontwikkeld vertrekkend vanuit Barco’s technologische expertise. De medische markt is erg veeleisend en kritisch, net daarom is de juiste productdefinitie en positionering de sleutel tot succes. Elk detail telt voor de juiste beleving en het juiste gebruik.

Demetra kwam tot stand door een intensieve co-creatie met toonaangevende dermatologen. De ergonomie van het toestel en de algemene waardeperceptie werden doorheen het user-centered design proces op een iteratieve manier gevalideerd. Zowel het hardware design als de grafische user interface werden meermaals aan professionele gebruikers voorgelegd. Over elk detail, zoals kleur, materiaal en knoppen, werd zeer grondig nagedacht.

Rekening houdend met de beperkingen van het ontwikkelen van een medisch toestel, zoals het gebruik van biocompatibele plastics en de noodzaak om het toestel volledig te kunnen desinfecteren, is er veel aandacht besteed aan het duurzame karakter van Demetra. Het energieverbruik en gewicht werden bijvoorbeeld zo laag mogelijk gehouden, en de verpakking werd geoptimaliseerd.