Post-Couture Antwerp

Designbureau
Martijn van Strien
Designer
Marie-Sofie Beinke, Kjell de Meersman, Sofie Gaudaen, Sofie Nieuwborg en Emmanuel Ryngaert

Met The Post-Couture Collective biedt Martijn van Strien sinds 2015 een alternatief voor het huidig overproducerende modesysteem.

Hij richtte het platform in 2015 op met als doel alternatieve productiemethoden voor kleding te ontwikkelen en zo de huidige vervuilende en oneerlijke kledingindustrie te verduurzamen en de kleding betaalbaar en personaliseerbaar te maken. Hiervoor worden moderne productietechnieken zoals lasersnijden en 3D-printen ingezet.

De productiemethode verfijnde hij verder samen met Maakbaar, een digitale werkplaats.The Post-Couture Collective wil gebruik maken van de principes van open-source, waardoor iedereen toegang heeft tot de bron en de productiemodellen. Kledingcollecties worden zo geprogrammeerd dat ze digitaal te delen zijn met de consument. Op de website zijn de ontwerpen met uitleg te vinden. Zo kunnen ze door de eindgebruikers zelf worden gefabriceerd en zelfs digitaal aangepast worden naar hun eigen wensen. Dit geeft de kledingstukken een unieke, persoonlijke stempel die bij massaproductie niet mogelijk is.

De productie vindt plaats in een wereldwijd netwerk van Makerspaces, die reeds ervaring hebben met deze digitale patronen en waar ook onervaren eindgebruikers een eigen kledingstuk kunnen produceren. Daarbij worden lokale materialen ingezet. Bij de Post-Couture Antwerp collectie is dat wol uit Frankrijk en Belgische gerecycleerde polyesterstoffen.

Foto door Marinka Grondel
Foto door Marinka Grondel

Doordat kledingstukken enkel bij bestelling worden gemaakt, is er van overproductie en onnodig transport van kledingstukken geen sprake meer. Het inzicht dat consumenten krijgen in het proces van stof tot kledingstuk helpt indirect mee om hen bewust te maken van hoe de mode-industrie in elkaar zit. En bewuste consumenten maken betere en duurzamere beslissingen.

Voor de allereerste internationale samenwerking deed Martijn van Strien beroep op vijf Antwerpse mode ontwerpers, wat resulteerde in de Post-Couture Antwerp collectie. Vormelijk bleven de ontwerpers trouw aan hun eigen visie maar de rode draad door de collectie bleef de herkenbare laser-gesneden assemblagetechniek, de zorgvuldig uitgekozen materialen, en het feit dat alle ontwerpen gedownload kunnen worden.

Het open-source delen van alle kledingontwerpen en de connector-methode stelt ook andere ontwerpers in staat deze technieken te gebruiken, en nog belangrijker, om deze te verbeteren en met anderen te delen. Hiervoor is een groeiende online community opgericht, de Post-Couture Community, waarbinnen op dit moment iets meer dan 600 ontwerpers ideeën en inspiratie delen die de techniek verder ontwikkelen.