Dit zijn de categorieën waar je dit jaar kan voor inschrijven

foto: Michel De Cock
 • Communication Award: een designprijs voor de vernieuwende ontwikkeling en vormgeving van letters, verpakkingen en gedrukte media, en voor nieuwe media of nieuwe toepassingen van bestaande die de communicatie naar de consument op originele wijze verbetert en/of verandert.
  Dit kunnen zijn: de vormgeving van boeken, brochures, tijdschriften en kranten, aankondigingen en posters, uitnodigingen, kalenders, maar ook infographics, webdesign en websites, interfaces van apparaten, apps, motion graphics en animaties, illustraties, games, corporate identity, campagnes en bewegwijzeringen.
   
 • Everyday Life Award: een designprijs voor (digitale) producten, diensten en systemen bestemd voor de private of openbare ruimte en die ons alledaagse leven verbeteren en vergemakkelijken.
  Dit kunnen producten zijn die het leven, wonen, leren en werken aanbelangen, alsook onze vrije tijd en mobiliteit. Voorbeelden zijn meubilair, vloerbekleding, verlichting, textiel en accessoires voor binnen en buiten, verwarming, kantoormeubilair, -uitrusting, werkgereedschap, schoolmeubilair en uitrusting, speeltuigen en speelgoed, alles voor de vrije tijd, sportkledij- en uitrusting, audio-apparatuur en alle toestellen of apparaten waarmee mensen of voorwerpen worden vervoerd of gedragen.
  Dit kunnen ook diensten of systemen zijn die het dagelijks leven van het individu of van groepen van mensen beter organiseren, m.a.w. het leven eenvoudiger maken en ervoor zorgen dat individuen of groepen mekaar vinden en kunnen helpen door middel van bijvoorbeeld bruikleen of delen.
   
 • Design-led Crafts Award: een designprijs voor een uniek of in kleine serie vervaardigd object met een buitengewone vormgeving en esthetiek gecombineerd met excellent vakmanschap en innovatief materiaalgebruik, bestemd voor consumenten die uit zijn op duurzaamheid, originaliteit, exclusiviteit, esthetiek en hoogwaardige afwerking.
  Dit kunnen bijvoorbeeld juweelobjecten, (edel)smeedwerk, meubelobjecten, keramiek, glas-, hout- en textielobjecten, e.a. zijn.
   
 • Ecodesign Award by OVAM: een designprijs voor producten of diensten ontwikkeld volgens de principes van ecodesign of met een positieve invloed op het milieu.
  Dit zijn producten of diensten  die hun gebruiksfunctie optimaliseren, alternatieve grondstoffen gebruiken, materialen of hulpbronnen efficiënt inzetten en efficiënt en duurzaam geproduceerd worden. Ze hebben een lage milieuimpact, doorheen alle fasen van hun levenscyclus. Zo garanderen ze een lange levensduur en kan het materiaal opnieuw ingezet worden op het einde van hun levenscyclus.
   
 • Efficiency Award: een designprijs die de innovatie of verbetering beloont dankzij dewelke de productie of het gebruik van een product of dienst doeltreffender gemaakt wordt of totaal nieuwe producten, methodes of diensten ontwikkeld worden.
  Dit zouden producten kunnen zijn met een patent of octrooi, zoals in het verleden de multifunctionele wandelwagen die ouders in alle mogelijke standen kunnen zetten, de originele stormparaplu die nooit omklapt, het koffieapparaat Senseo, maar ook een lichtere reiskoffer, een beter verluchtingssysteem, enz.
   
 • Healthcare Award: een designprijs voor producten en diensten die zorgen voor het fysieke of geestelijke welzijn van het individu.
  Dit kunnen producten zijn zoals medische apparatuur en uitrusting, brillen, protheses, hulpmiddelen voor de zorg en rehabilitatie, aangepast meubilair en vervoersmiddelen (en toebehoren).
  Dit kunnen (digitale) diensten zijn die bijvoorbeeld de sociale of emotionele eenzaamheid aanpakken, die ouderlingen in hun eigen omgeving volgen en ondersteunen, die de veiligheid op werkplaatsen of in openbare ruimten garanderen, de levensomstandigheden van vluchtelingen, migranten en andere noodlijdende groepen verbeteren, de samenwerking tussen verschillende ziekenhuizen stimuleren, enz.